De cortisol test is een laboratoriumanalyse die men kan aanvragen bij Laboratorium Pro Health Medical. Men kan kiezen voor een cortisol dagprofiel (5 meetpunten verdeeld over de dag) of een enkele meetpunt (’s ochtends na het ontwaken). U kunt de testkit aanvragen d.m.v. onderstaand formulier. De cortisol speekseltest is ook beschikbaar voor patiënten uit België.

WAT IS CORTISOL?

Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd en wordt aangemaakt in de bijnier. Cortisol dankt zijn naam omdat het vrijkomt bij iedere vorm van stress en heeft als doel om ons reactievermogen te versnellen. Maar dit kan zich ook uiten in diverse negatieve reacties, zoals bijvoorbeeld: een verhoogde bloeddruk, spanningshoofdpijnen, pijnlijke spieren of zelfs een Burn-out.

BIJ WELKE KLACHTEN KAN DE CORTISOL STRESS SPEEKSELTEST WORDEN TOEGEPAST?

De test kan worden ingezet bij klachten die passen bij een te hoog of een te laag cortisol (bijnieruitputting). Enkele voorbeelden van klachten zijn:

– Weinig energie
– Fibromyalgie
– Somberheid
– Vermoeid ontwaken
– Moeite om in slaap te komen
– Veel stress

Wanneer u veel stress ervaart of u heeft onverklaarbare klachten dan is de cortisol stress dagprofiel interessant voor u.

Bij Pro Health Medical kunt u terecht voor een speekseltest op het stresshormoon cortisol. U kunt het cortisol bepalen gedurende de dag (Cortisol stress dagprofiel/dagcurve) of een losse cortisol vlak na het ontwaken.

De cortisol speekseltest is eenvoudig thuis uit te voeren. Het verzamelde materiaal kan vervolgens worden opgestuurd naar:

– Pro Health Medical, Postbus 316, 6000 AH Weert
– Pro Health Medical, Postbus 41, 3640 Kinrooi, België